IJzertekort

Een ijzertekort is de belangrijkste oorzaak van bloedarmoede. Bij een tekort aan ijzer wordt hemoglobine niet goed gevormd. Hierdoor kan er onvoldoende zuurstof worden vervoerd door het lichaam. IJzertekort is relatief simpel te behandelen.

IJzertekort is verreweg de grootste oorzaak van bloedarmoede. IJzer zit gebonden in het hemoglobine-molecuul en vormt een directe verbinding met zuurstof. Zonder ijzer kan hemoglobine dan ook geen zuurstof vervoeren door het lichaam. Een ijzertekort levert serieuze problemen op maar kan ook relatief makkelijk verholpen worden met ijzerrijk voedsel of ijzersupplementen.

Vitamine C en een ijzertekort

Vitamine C kan een belangrijke rol spelen bij ijzertekort. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de darmen. Het lichaam neemt gemiddeld slechts 10% van alle ijzer in de darmen op. Zonder vitamine C neemt het lichaam nog minder op en krijgt het onherroepelijk te maken met een ijzertekort en daarmee onder andere bloedarmoede. Vitamine C is in grote hoeveelheden aanwezig in veel fruitsoorten maar ook in veel ander voedsel. Met twee stukken fruit per dag zult u niet zomaar te maken krijgen met een vitamine C – en daarmee ijzertekort.

Wat te doen bij een ijzertekort

Een ijzertekort behoeft vrijwel nooit een ziekenhuisopname. Binnen een dag kunt u van het tekort afzijn. Hiervoor is het belangrijk om ijzerrijk voedsel te eten en er ook zeker van te zijn voldoende vitamine C binnen te krijgen. Eet hiervoor voldoende fruit.

Bronnen van ijzer zijn:
– Vlees
– Vis
– Waterkers
– Broccoli
– Bloemkool
– Pompoen
– Tomaten